Aromatyczna kawa jako doskonały pomysł na prezent i nie tylko

0
106
fot. Pexels.com

Czy masz świadomość, iż jakość produktu, jakim jest aromatyczna kawa, wynika między innymi z kraju, z którego ona pochodzi, procesu obróbki oraz wysokości, na jakiej rosła roślina? Istnieje również możliwość dokładnego opisania jej profilu sensorycznego, a co za tym idzie, sposobu jej parzenia. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż dobra kawa to również doskonały pomysł na prezent np. dla ukochanej babci.

Aromatyczna kawa — dwa gatunki i ich mieszanki

Istnieją trzy podstawowe rodzaje kawy. Mowa jest w tym przypadku o:

  • arabica — czyli aromatyczna kawa o bardzo wysokiej jakości. Charakteryzuje się ona niezwykle pełnym smakiem. Co ciekawe, najlepiej jej się rośnie na wysokości 1000 m n.p.m., roślina wymaga co najmniej mocno restrykcyjnych warunków, jeśli chodzi o sposób jej uprawy. Całość tych faktów wpływa na to, iż arabica jest dość drogim produktem spożywczym. Istotną cechą jest to, że kawa ta zawiera stosunkowo niewielką ilość kofeiny, nie jest kwaśna i ma bardzo bogatą paletę smaków;
  • robusta — w porównaniu do kawy, jaką jest arabica, charakteryzuje ją nieco mniej wyraźny aromat. Z tego też powodu używa się jej raczej jako dodatku do specjalnych mieszanek, w celu zmniejszenia ich ceny rynkowej. Jednocześnie należy zaznaczyć, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabica i tworzy na powierzchni espresso o wiele grubszą warstwę tzw. cremy;
  • mieszanki kawy — takie rozwiązanie daje praktycznie niczym nieskrępowane możliwości w kontekście tworzenia zupełnie nowych smaków. Różne gatunki kawy łączy się ze sobą własnoręcznie według unikalnych receptur. 

Aromatyczna kawa dla wielu osób jest pierwszym napojem, który piją w trakcie dnia. Dlatego też warto zadbać, aby produkt ten prezentował jak najwyższą jakość! Ta sama zasada dotyczy herbat oraz ziół.  

Istnieje również tzw. zielona kawa. Występuje ona najczęściej w formie zmielonych ziaren, które następnie nie są poddawane procesowi wypalania. Taka wersja kawy jest odpowiednia dla osób chcących stracić na wadze. To jeden z produktów, które nazywane są super foods, zawiera wiele ważnych dla ludzkiego zdrowia mikroelementów i ma działanie antyoksydacyjne. 

aromatyczna kawa

Kawa mielona — co warto o niej wiedzieć?

Warto wiedzieć, iż aromatyczna kawa to nie tylko ta ziarnista, ale również mielona. Stopień zmielenia produktu ma znaczący wpływ na smak napoju!

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego

W tym przypadku najlepiej wybrać drobno zmieloną kawę. Wszystko oczywiście po to, aby umożliwić wyciśnięcie z niej pełni aromatu w zaledwie 20 sekund. 

Idealna kawa do parzenia

Wiele osób preferuje zwykłą, parzoną kawę. Do takiego sposobu podania napoju dobrze sprawdzi się kawa o średnim poziomie zmielenia. Chodzi o to, aby sprawnie wyciągnąć z niej cały aromat, eliminując ryzyko wystąpienia goryczki. 

Właściwa kawa do ekspresu ciśnieniowego 

Tutaj optymalną opcją jest grubo zmielona, aromatyczna kawa. Przy użyciu minimalnego ciśnienia, woda zdoła przesączyć się przez każdą z poszczególnych warstw. 

Sposoby wypalania kawy

Każda aromatyczna kawa może prezentować różny stopień wypaleni. Wyróżniamy palenie:

  • jasne — charakteryzuje się lżejszym smakiem i zwiększoną kwaskowatością już gotowego naparu;
  • średnie — to najczęściej wybieramy poziom wypalenia, ponieważ zachowuje on zdrowy balans pomiędzy lekką kwaskowatością a goryczką;
  • ciemne — w tym przypadku mamy do czynienia z bardzo mocno wyczuwalną goryczką gotowego naparu.

Pamiętajmy, że wyrobienie sonie zdania na temat kawy, powinno nastąpić po wypróbowaniu wszystkich dostępnych opcji. 

rodzaje kawy
fot. Pexels.com

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Aromat kawy zaczyna szybko się ulatniać, gdy jest ona narażona na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć w powietrzu oraz promienie UV. Najlepiej jest ją przechowywać w specjalnym plastikowym pojemniku próżniowym. Dzięki temu dłużej zachowa ona swoje najważniejsze właściwości. Pamiętajmy jednak, aby pod żadnym pozorem nie zamykać kawy w lodówce!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here