Cukinia to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo bogate w potas, żelazo i magnez, witaminę B1, B3, K, C i beta-karoten, idealnie komponujące się z wieloma składnikami. Jesteście zwolennikami szybkich, sycących dań? Poznajcie nasze pomysły na makaron z cukinią.
Jeśli nie przepadasz za spędzaniem długich godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłków, jednak zwracasz uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu, ekologiczny makaron z cukinią bez wątpienia przypadnie Ci do gustu. Wybierając makaron biały lub razowy orkiszowy albo makaron razowy pszenny, sprawisz, że danie nie tylko zyska wyrazisty smak, ale i będzie pełnowartościowe. Wykorzystaj poniższe pomysły na makaron z cukinią i wprowadź do swojego jadłospisu porcję zdrowia w pysznym wydaniu.
Makaron z cukinią – 3 przepisy na zdrowe, sycące dania
Makaron z cukinią i kurczakiem
Składniki:
- makaron razowy orkiszowy lub makaron razowy pszenny
- pierś z kurczaka – 1 duża
- cukinia – 1-2 średnie
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- śmietana 30% – 250 ml
- opcjonalnie: serek topiony – 1 małe opakowanie lub kawałek sera z niebieską pleśnią
- przyprawy: sól, pieprz, curry, ulubione zioła
Przygotowanie:
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię, całość zalewamy śmietaną i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie dodajemy ser. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Lazania z cukinii
Składniki:
- cukinia – 4 średnie
- cebula – 1 duża
- mięso mielone – 800 g
- pomidory – 1 puszka
- śmietana 18% – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- ser żółty tarty – 125 g
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Jedną cukinię kroimy w drobną kostkę, trzy pozostałe w pasy wzdłuż. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru wody, pokrojone warzywo szklimy z cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. Po kilku minutach dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy ok. 5 minut, raz na jakiś czas mieszając. Dodajemy podsmażone mięso mielone. Dno naczynia żaroodpornego lekko natłuszczamy, następnie wykładamy plastrami osuszonej cukinii. Następnie nakładamy porcję mięsa i śmietany wymieszanej ze startym serem żółtym i pieprzem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dodatkowo posypujemy serem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni. Jeśli nie chcesz zrezygnować z makaronu, dodaj go do mięsa (najlepiej sprawdzi się tu makaron rurki, ugotowany al dente) i taką mieszanką przekładaj plastry cukinii.
Makaron z cukinią i pomidorami
Składniki:
- makaron biały orkiszowy
- cukinia – 1 średnia
- pomidory – 5-6 sztuk
- marchewka – 1
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- tofu – 1 opakowanie
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
Przygotowanie:
Cebulę z czosnkiem szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w ćwiartki cukinię i pokrojone pomidory. Całość przyprawiamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz podsmażone wcześniej tofu. Gotowy sos łączymy z makaronem, opcjonalnie posypujemy świeżymi ziołami.
Makaron z cukinią to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz szybko przygotować smaczny, sycący obiad. Powyższe przepisy uwzględniają ekologiczne makarony o prostym, w pełni naturalnym składzie – taki dodatek wpływa nie tylko na walory smakowe, ale i wartości odżywcze.