Guarana w diecie i w kosmetyce — wszystko, co warto wiedzieć

0
114
guarana zamiast kawy
fot. Pexels.com

Paulinia guarana to roślina, która w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów na całym świecie. Jej niezwykłe właściwości mogą znajdywać zastosowanie zarówno w prawidłowej diecie, jak i w różnego rodzaju kosmetykach poprawiających nasz wygląd zewnętrzny. Guarana nazywana jest również ciernioplątem lub osmętą. Jest to gatunek pnącza, jaki występuje w praktycznie całym dorzeczu Amazonki i Pary. Z rośliny tej przyrządza się specjalny napój o gorzko-kwaśnym smaku. Co warto wiedzieć na temat guarany?

Guarana — właściwości lecznicze

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że guarana jest gatunkiem o największej zdolności związanej z syntezą kofeiny, jaka do tej pory została zbadana przez grono naukowe. Roślina ta zawiera czterokrotnie więcej pobudzającej substancji, niż ziarna kakaowca. Niezwykłe właściwości tej wyjątkowej roślinny znane są ludziom od wieków. Tubylcze ludy w Amazonii zażywają guaranę po to, aby zwiększyć swoją sprawność fizyczną i psychiczną wtedy, gdy poddają swój organizm zmożonemu wysiłkowi. 

Guarana działa stymulująco na układ nerwowy, dzięki czemu jest w stanie zmniejszyć uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Co więcej, roślina ta zwiększa możliwości związane z procesem zapamiętywania i koncentrowania uwagi. Działanie tej rośliny z powodzeniem można porównać do efektu, który można uzyskać dzięki kawie. W końcu w niej również znajdują się ogromne ilości kofeiny. 

fot. Pexels.com

Innymi ważnymi właściwościami guarany są kwestie takie jak:

  • działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne,
  • możliwość zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawałów i udarów,
  • wyraźne pobudzenie organizmu, 
  • znaczenie dla procesu zrzucania zbędnych kilogramów.

Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, guarana ma naprawdę wiele możliwości, jeśli chodzi o jej stosowanie. Warto zaznaczyć też, że znajduje się ona w wielu suplementach diety i występuje w kosmetykach wykorzystywanych w gabinetach SPA. Co więcej, suszone owoce tej rośliny mogą zostać wykorzystane w formie świetnego prezentu. 

Wyciąg z guarany i jego znaczenie dla kosmetyki

Plemiona zamieszkujące dorzecze Orinoko przyrządzają napój z nasion guarany, który jest przez nich nazywany „eliksirem długowieczności” lub „eliksirem młodości”. Warto w tym miejscu wspomnieć, że w guaranie poza kofeiną można znaleźć guaraninę, katechinę, proantocyjanidynę, olejki lotne, saponinę, cholinę oraz minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, jak również inne ważne substancje czynne.

W medycynie ludowej guarana była wykorzystywana w roli preparatu:

  • nasercowego,
  • moczopędnego,
  • pomagającego na biegunkę,
  • na ból głowy,
  • leczącego otyłość,
  • pomocny w procesie leczenia dyzenterii,
  • pobudzającego organizm,
  • będącego afrodyzjakiem. 

Na uwagę zasługuje również zastosowanie guarany w szeroko pojętej kosmetyce. Jest ona wykorzystywana przy produkcji środków regulujących widoczność cellulitu oraz pomagających zwalczać tkankę tłuszczową zlokalizowaną pod skórą.

guarana
fot. Pexels.com

Guarana jako skutery środek w walce z cellulitem

Antycellulitowe właściwości guarany obejmują też termogenezę, hamują lipogenezę oraz uruchamiają inne mechanizmy eliminujące skórkę pomarańczową. 

Wyciąg z ziaren może być również używany jako środek do leczenia zaburzeń dotyczących funkcjonowania naczyń krwionośnych. Mowa jest w tym przypadku między innymi o żylakach, chronicznie pękających naczynkach, powiększonej przepuszczalności i oporności naczyń włosowatych oraz spowodowanych tym zjawiskiem obrzęków i tym samym osłabieniem naczyń krwionośnych. 

Co więcej, preparat ten jest także częstym składnikiem kosmetyków regulujących ilość wydzielanego sebum oraz poprawiających regenerację uszkodzonego naskórka. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here