Nie da się ukryć, że włoski sos pomidorowy i podłużny makaron typu spaghetti właściwie nie ma swoich przeciwników. Ta prosta potrawa może mieć naprawdę wiele oblicz, z których właściwie każde stanowi propozycję doskonałą. Sztuka kulinarna rodem z gorącej Italii dosłownie wstrząsnęła kubkami smakowymi ludzi na całym świecie. Kluski mogą być maczane w oliwie, smażone na oleju kokosowym, albo polewane gorącymi pomidorami. Wszystko w tej materii zależy od osobistych upodobań.
Nie każdy wie, że kuchnia włoska ma doskonały wpływ na ludzkie samopoczucie i — co zostało udowodnione przez grono naukowe — może zapobiegać występowaniu depresji. Makaron z powodzeniem można włączać do różnego rodzaju diet, również tych, których celem jest zredukowanie tkanki tłuszczowej. Zasada jest jedna, trzeba umieć zachować umiar i pamiętać o spożywaniu dużych ilości cennych witamin i minerałów. Za to wszystko organizm z pewnością się nam odwdzięczy.

Idealny włoski sos pomidorowy, czyli jaki?
Niektóre przepisy są konserwatywne, inne z kolei mocno postępowe. Włoski sos pomidorowy w podstawowej wersji powinien być przyprawiony oregano i bazylią. Można pokusić się również o sól i pieprz. Wielu kucharzy uważa, że największym wrogiem sztuki kulinarnej rodem z Italii jest przesada. Naszym zdaniem jednak niekiedy warto pokusić się o nieco bardziej śmiałe środki. Współczesna wiedza o smakach jest na tyle obszerna, że warto z niej czerpać garściami!
Idealny włoski sos pomidorowy to zatem taki, który nam po prostu smakuje najbardziej. Nie ma w tej kwestii właściwie żadnych ograniczeń. Istnieje jednak kilka zasad, jakie warto wziąć pod uwagę. Sprawdzone opcje są dobre o tyle, że zostały wykorzystane już setki razy, zawsze dając pożądany efekt. Z sosem pomidorowym jest jak z kawą — jedni lubią aromatyczną arabicę, inni dającą kofeinowego kopa robustę, a jeszcze inni wybierają napoje takie, jak napar z guarany. Co zatem warto wiedzieć o włoskim makaronie i sposobach, w jaki się go serwuje?

Włoski sos pomidorowy — sekret doskonałego smaku
Wszystko zaczyna się od przygotowania bazy. Włoski sos pomidorowy można w zasadzie podzielić na dwa rodzaje: wersją południową — która opiera się na wykorzystywaniu czosnku, papryki chili, kaparach i oliwkach — oraz opcję rodem z północy, gdzie prym wiodą marchewka, seler i smażona cebula. Zarówno smaki południowe, jak i północne mają wierną rzeszę swoich fanów, coś po prawdzie, to raczej czosnek i oliwki zdominowały światowej sławy restauracje.
Co jeszcze powinien zawierać w sobie idealny, włoski sos pomidorowy? Otóż mamy w tym przypadku kilka interesujących propozycji, warto dodać:
- gotowaną marchewkę;
- karmelizowaną cebulę;
- całe ząbki czosnku — ich aromat i smak będzie w tej formie bardziej wyczuwalny, ale jednocześnie nie zdominuje on całego dania;
- pomidorki koktajlowe — dodadzą przyjemnej słodyczy oraz smaku… lata! W przypadku małych odmian pomidorów nie trzeba ich obierać ze skórki;
- sos sojowy — ot, niecodzienne rozwiązanie we włoskiej sztuce kulinarnej. Naprawdę wiele nowoczesnych przepisów łączy w sobie idee spaghetti i azjatyckiego sosu sojowego, zyskuje się w ten sposób efekt umami i wykorzystuje najlepsze cechy kuchni fusion;
- czerwoną bazylię — gruzińskie przyprawy zyskują coraz większą popularność;
- koperek — tak, naprawdę! Koperek doskonale komponuje się ze smakiem pomidorów i makaronu spaghetti;
- pieczoną paprykę — kolejna nieoczywista, ale jakże smaczna opcja kulinarna.
Włoski sos pomidorowy powinien być niczym innym, jak wypadkową indywidualnego gustu naszych osobistych kubków smakowych. Warto eksperymentować i bawić się ostateczną formą potrawy. Niektórzy wzbogacają to danie odrobiną cynamonu lub nawet anyżu. Czasami jako przyprawy używa się również odrobiny whiskey. Możliwości są setki, jeśli nie tysiące.