Tłusty czwartek jest ostatnim czwartkiem, który poprzedza wielki post i jednocześnie stanowi początek końca karnawału. Dawniej data ta miała szczególne znaczenie, ponieważ dnia tego można było bez wyrzutów sumienia najeść się mięsiwa, zapić je porządną porcją wina lub piwa, a na końcu zjeść tyle pączków, ile tylko było się w stanie. Z tą różnicą, że kiedyś pączki miały zupełnie inną postać od tej, którą znamy obecnie. Nie był to przykład słodkiej przekąski, przeciwnie. Prawdziwe pączki były słone, wypiekane z chlebowego ciasta i ostatecznie faszerowane srogą porcją tłustej słoniny. Teraz wszystko wygląda inaczej i nie dość, iż tłusty czwartek kojarzy nam się raczej z cukrem, niż solą, to jeszcze możemy pozwolić sobie na domowe, zdrowe pączki, które nie odbiją się na naszej figurze.
Domowe, zdrowe pączki — zerwij ze stereotypami
To, że wszyscy dookoła zachwalają smalec, wcale nie oznacza, że Ty nie możesz postawić na stosowanie w kuchni oleju kokosowego. Nawet jeśli większość Twoich znajomych zaczyna dzień od aromatycznej kawy, Ty nie jesteś zobowiązany do robienia tego samego — masz pełne prawo do picia w tym czasie herbaty, albo np. naparu z owoców guarany, który również działa pobudzająco. Wreszcie, to iż ludzie dookoła w tłusty czwartek napychają się smażonymi pączkami, nie powinno blokować Cię w robieniu kulinarnych eksperymentów! Warto próbować nowych rozwiązań, takich jak domowe, zdrowe pączki, które… piecze się w piekarniku!
Żyjemy w czasach, gdy standardem jest stosowanie się do różnych diet — np. wegańskiej, bezglutenowej lub związanej z unikaniem laktozy. Z tego też powodu powstaje wiele przepisów, które starają się sprostać wymaganiom dzisiejszego społeczeństwa. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia tradycyjnych drożdżówek, tortów z ciężkimi, słodkimi masami oraz wielu dań, jakie zwyczajnie długo się trawią i w konsekwencji mocno obciążają nasze organizmy oraz negatywnie oddziałują na ogólne samopoczucie. Jak poradzić sobie w tym wszystkim w tłusty czwartek? Otóż mamy ciekawą propozycję!
Składniki potrzebny, aby upiec zdrowe pączki
Żeby przygotować domowe, zdrowe pączki o nowoczesnej formie, należy przygotować następujące produkty:
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej (ewentualnie specjalnej, uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych);
- 150 ml napoju sojowego;
- 25 g świeżych drożdży lub saszetkę (7 g) drożdży instant;
- 2 łyżki cukru — białego, brązowego, lub ksylitolu;
- 1 łyżeczka miąższu waniliowego,
- pół łyżeczki soli,
- 100 oleju kokosowego,
- 1 szklanka ugniecionych słodkich ziemniaków;
- marmolada z owoców róży — tyle, ile będzie potrzeba, aby nadziać zdrowe pączki,
- cukier puder do posypania.
Taka liczba i ilość wymienionych produktów powinna wystarczyć, aby upiec około 25-30 pączków.
Jak przygotować zdrowe pączki?
Najpierw wszystkie składniki z wyłączeniem ugniecionych, słodkich ziemniaków i oleju kokosowego należy w odpowiedniej ilości włożyć do miski i ugniatać ręcznie przez około trzy minuty. Potem należy dodać do tak przygotowanego ciasta purée ziemniaczane i ponownie zagnieść całość przez kolejnych kilka minut. Ugniatania zaprzestajemy w chwili, gdy ciasto będzie elastyczne na tyle, aby samoistnie odklejało się od dłoni.
W tym momencie dolewamy olej i znów wracamy do zagniatania. Następnie odkładamy mieszankę w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto wyrośnie.
Później rozwałkowujemy masę tak, aby miała ona grubość około jednego centymetra i wykrawamy z placka kółka za pomocą szklanki, do środka dodajemy nieco marmolady i formujemy kuleczki. Kiedy zaaranżujemy tak całe ciasto, przyszłe pączki ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, tym razem nakrywając je bawełnianą lub lnianą ściereczką.
Piekarnik rozgrzewamy do około 170-180 stopni Celsjusza i wsuwamy do niego poukładane na blasze, wyrośnięte już zdrowe pączki. Pieczemy całość około 20 minut, na końcu posypujemy wypiek cukrem pudrem!
Jak widać domowe, zdrowe pączki są łatwiejsze w przygotowaniu, niż pozornie mogłoby się wydawać.