Wegańskie ciasto z fasoli — prosty przepis

0
165
ciasto z fasoli
fot. Pexels.com

Wegańskie ciasto z fasoli to jeden z tych deserów, które zyskują coraz większą popularność. To nietypowe połączenie produktów może początkowo wzbudzać spore kontrowersje, jednak ostatecznie okazuje się ono niezwykle trafione i bardzo smaczne. Co więcej, jest ono także zdrowe, przez co poleca się je w różnego typu dietach, również tych stworzonych z myślą o osobach, którym zależy na poprawie wyglądu ich sylwetki. Fasolowe ciasto jest sycące, wilgotne i delikatne w smaku, ale jednocześnie słodkie. To idealna propozycja dla osób, które potrzebują zastrzyku endorfin, jaki pomógłby im w walce z jesienną i zimową chandrą, a także dla wszystkich łasuchów. Jak przygotować wegańskie ciasto z fasoli? Otóż przepis ten jest bardzo prosty, przez co absolutnie każdy poradzi sobie z przygotowaniem słodyczy tego typu!

Wegańskie ciasto z fasoli — brownie w wersji roślinnej

Brownie to amerykańskie ciasto, które jest jednym z najbardziej znanych i lubianych słodyczy na całym świecie. Jego cechami charakterystycznymi jest łatwy przepis, krótka liczba potrzebnych składników oraz naprawdę pyszny smak. W oryginalnej recepturze występuje sporo jajek i niemalże cała kostka naturalnego masła, co czyni ten smaczny deser niezwykle kalorycznym. Ciasto z fasoli w wersji wegańskiej jest nie tylko znacznie mniej tuczące, ale także staje się odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy i glutenu. 

Zastosowanie fasoli i migdałów sprawia, że konsystencja deseru staje się ciężka, ciągnąca i lepiąca do palców. Niektórzy sądzą, iż forma ta przypomina wręcz zakalec, ale taki efekt jest w przypadku tego konkretnego ciasta wysoce pożądany. Takie brownie nie jest klasycznym, puszystym wypiekiem czekoladowym, to zupełnie inny przepis i tym samym inna forma, smak i gęstość!

ciasto z fasoli
fot. Pexels.com

Fasolowe wegańskie ciasto — lista składników 

Aby przygotować wegańskie ciasto z fasoli, będziemy potrzebować następujących produktów:

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, ewentualnie sprawdzi się również około 200 g ugotowanej fasoli;
  • 4 łyżki stołowe zmielonych ziaren siemienia lnianego zalanego 10 łyżkami wrzątku;
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 60 g gorzkiego kakao, 
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 180 g białego lub brązowego cukru, lub ksylitolu,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia, 
  • miąższ z jednej laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego,
  • garść posiekanych migdałów,
  • opcjonalnie jedna tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao.

Jak widać, lista składników wcale nie jest szczególnie długa.

ciasto z fasoli
fot. Pexels.com

Jak przygotować wegańskie ciasto z fasoli?

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę wysmarować olejem i wyłożyć papierek do pieczenia.
  2. Siemię lniane zalać wrzątkiem i wystudzić.
  3. Odcedzić i wypłukać fasolę, dodać do niej siemię lniane, mąkę migdałową olej, cukier, miąższ waniliowy i zmiksować całość tak, aby uzyskać gęstą, gładką masę.
  4. Dodać do uzyskanej paski pokruszoną gorzką czekoladę i wymieszać ja z resztą ciasta. Podczas pieczenia czekolada rozpuści się i pozwoli uzyskać efekt podobny, z jakim mamy do czynienia w tzw. ciastkach amerykańskich. 
  5. Masę przełożyć do foremki i wyróżnić łyżką, jej wierzch posypać posiekanymi migdałami lub innymi, ulubionymi dodatkami — np. wiórkami kokosowymi.
  6. Ciasto piec przez około 35-40 minut, aż do tzw. suchego patyczka. W jednej trzeciej procesu pieczenia warto nakryć je folią aluminiową, aby nie masa zachowała jak najwięcej wilgoci. 

Proste, prawda? Wegańskie ciasto z fasoli będzie świetnie komponowało się z filiżanką aromatycznej kawy lub innego napoju zawierającego pobudzającą kofeinę. Brownie można także łączyć z surowymi owocami, np. bananami i mandarynkami, które zawierają cenne minerały i witaminy. 

Wegańskie ciasto fasolowe każdego dnia zyskuje nowych fanów. Jego wyjątkowy smak i konsystencja z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, szczególnie tym, którzy lubią różnego rodzaju kulinarne eksperymenty. Czasami warto odrzucić utarte schematy i spróbować czegoś zupełnie nowego, może nawet niezbyt oczywistego. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here