Briam, czyli pieczone warzywa w iście greckim stylu

0
877
pieczone warzywa
fot. Pexels.com

Co można zrobić z bakłażana, cebuli cukinii, pomidorów, ziemniaków i czosnku? Okazuje się, iż z tych kilku prostych składników da się przyrządzić naprawdę smaczne i — co bardzo interesujące — egzotyczne danie! Choć pieczone warzywa z pozoru mogą wydać się mało ciekawe, to potrawa o nazwie briam, pochodząca ze słonecznej Grecji, może raz na zawsze zmienić nasze zdanie na temat jarzyn. 

Taki element codziennego jadłospisu będzie odpowiedni dla wszystkich, a w szczególności dla osób będących na specjalnej diecie — np. odchudzających się lub unikających produktów zawierających gluten, lub laktozę. Briam doskonale sprawdzi się w roli dania głównego, ale może występować równie dobrze jako lunche do pracy lub późna kolacja. Śródziemnomorska kuchnia cechuje się między innymi tym, że potrawy zachowane w jej wyjątkowym stylu je się wtedy, kiedy przychodzi na nie ochota. Ludzie żyjący na południu Starego Kontynentu mają znacznie luźniejsze podejście do codzienności, niż mieszkańcy Europy Środkowej i Północnej. 

Pieczone warzywa — grecka uczta

Briam, czyli pieczone warzywa w greckim stylu są tak wyjątkowe, ponieważ zostają one poddane jednocześnie procesowi gotowania na parze, jak i pieczenia. Pokrojone warzywa przekłada się do naczynia, jakie następnie zostaje przykryte. 

Do briamu używa się warzyw o dość wodnistej konsystencji, a podczas obróbki termicznej podlewa się je jeszcze odrobiną wody. Wszystko po to, aby ziemniaki zlokalizowane na dnie naczynia miały szansę się ugotować. Na samym końcu pokrywę się zdejmuje, aby nadmiar wody zdążył wyparować, a warzywa mogły ulec procesowi karmelizacji. To właśnie dzięki temu etapowi danie ma tak znakomity i charakterystyczny smak. 

pieczone warzywa
fot. Pexels.com

Jakich składników potrzeba do przygotowania briamu?

Pieczone warzywa przyrządzane na grecką modłę mogą mieć wiele oblicz. Do ugotowania podstawowej wersji briamu, należy przygotować:

  • 500 g drobnych ziemniaków,
  • 1 bakłażana o średniej wielkości,
  • 1 cukinię, również średnią, 
  • 2 małe cebule,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
  • 4 pomidory (sparzone wodą i obrane ze skórki),
  • 5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę),
  • 1 szklanka przegotowanej wody, 
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 puszkę pomidorów w zalewie. 

Magia tego przepisu polega na tym, że przygotowanie potrawy trwa w porywach do 20 minut. Później całość robi się właściwie sama, a my w tym czasie możemy oddać się lekturze ulubionej książki oraz wypić filiżankę aromatycznej kawy, herbaty lub innego napoju o energetyzującym działaniu. Warto w tym miejscu wspomnieć również o tym, że pieczone warzywa są prawdziwą skarbnicą cennych witamin i minerałów, które to nie tylko pomagają utrzymać organizm w dobrym zdrowiu, ale także są w stanie uchronić nas np. przed popadnięciem w depresję. 

pieczone warzywa
fot. Pexels.com

Briam — jak przyrządzić pieczone warzywa?

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 240-250 stopniu w opcji grzania góra-dół. Obrane z pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki wsypujemy do żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy oliwą lub smarujemy olejem kokosowym i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Kolejny, krocie  jest pokrojenie bakłażana i cukinii w podłużne plastry, a cebuli w tzw. piórka. Tak przygotowane warzywa wsypujemy na ziemniaki, całość należy lekko przemieszać. 

Pomidory, czosnek, cukier, sól i pieprz trzeba zblendować dodając do mieszanki wodę. Taką mieszankę polewamy jarzyny w naczyniu żaroodpornym, dodajemy porcję oliwy i przykrywamy całość pokrywką. Pieczone warzywa mają zostać w piekarniku przez około 55 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec jarzyny jeszcze przez 15 minut, aż się delikatnie przyrumienią. 

Efekt ma przypominać bulgoczący, czerwony sok. Powinien być on gęsty i aromatyczny. Briam, czyli pieczone warzywa po grecku są niezwykle proste w przygotowaniu i jednocześnie stanowią prawdziwie wykwintne danie, które z powodzeniem można zase

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here