Przepis na seitan to jeden z najbardziej podstawowych, jeśli chodzi o receptury stosowane w kuchni wegańskiej. Czym jest to tajemnicze danie? Seitan to produkt, który powstaje w wyniku wypłukania skrobi z mąki pszennej. Można więc śmiało mówić, że potrawa ta to czysty gluten o neutralnym smaku i lekko przyrumienionym, brązowym kolorze. Nie można jednak w żadnym wypadku mówić o tym, aby przepis na seitan oferował nam coś, co nie jest smaczne. Przeciwnie, podobnie jak w przypadku prawdziwego mięsa, również tutaj konieczne jest dodanie odpowiednich przypraw. Powstały produkt, można zjeść w zastępstwie pieczeni, kotleta schabowego lub stosować w formie wędliny. Jak w wielu dziedzinach życia, w kuchni także ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia.
Seitan — jak go jeść i podawać?
Nie da się ukryć, że nowoczesne sztuki kulinarne, takie jak kuchnia wegańska lub typu fusion, są niezwykle eksperymentalne i pozwalają na osiągnięcie naprawdę niesamowitych efektów. Przepis na seitan może być zatem pomysłem na wzbogacenie menu kanapkowego lub występować w roli głównego składnika dania obiadowego. Warto natomiast wiedzieć, że seitan przygotowany w warunkach domowych będzie o wiele bardziej smaczny od tego, który można kupić w sklepach oferujących zdrową żywność.
Jak podawać tę potrawę? Właściwie dokładnie tak, jak ma się na to ochotę. Ciekawym rozwiązaniem jest na przykład podawanie jej w sposób śródziemnomorski, czyli z aromatycznymi przyprawami i w asyście pieczonych warzyw polanych pyszną oliwą z oliwek.

Przepis na seitan — składniki
Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie jest kluczowe dla poprawy ludzkiego samopoczucia. Aby przygotować smaczny seitan, należy przygotować następujące produkty:
- 1 kg mąki pszennej;
- 2 szklanki wody (po 250 ml);
- 0,5 szklanki sosu sojowego (ewentualnie sosu soyu lub tamari);
- 2 łyżki stołowe posiekanego, świeżego oregano (może być też suszone);
- 2 łyżki stołowe pokrojonego tymianku,
- 5-6 pokrojonych ząbków czosnku.
Składniki potrzebne do wykonania zalewy, w której będzie gotował się produkt:
- 3,5 szklanki przegotowanej wody,
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego,
- po jednej łyżce słodkiej i wędzonej papryki, suszonego czosnku i białego cukru.

Jak ugotować seitan? Mamy przepis!
Na początku należy połączyć ze sobą wszystkie składniki z pierwszej listy i wyrobić z nich ciasto. Powinni być ono twarde i elastyczne. Można przyrównać jego konsystencje do ciasta, jakie przygotowuje się do lepienia pierogów.
Tak wyrobione ciasto odkładamy do miski, nakrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy je w tej formie na minimum pół godziny. Równie dobrze może ono „odczekać” całą noc w lodówce. Nie w tej materii żadnego pośpiechu.
Kolejnym krokiem jest przełożenie ciasta do dość obszernej miski dolanie do niego odrobiny mocno schłodzonej wody (najlepiej z lodówki) i ponowne, delikatne wyrobienie ciasta. Potem wodę odlewamy i powtarzamy czynność kilkukrotnie. Cały proces powinien trwać około 15-20 minut. W konsekwencji w misie ma pozostać sam gluten — elastyczny i twardy. Jest to efektem wypłukania z mąki całej skrobi.
Gluten odciskamy i staramy się nadać mu kształt grubej bagietki. Ostatecznie jednak trzeba wiedzieć, że w czasie gotowania i tak ciasto nabierze zupełnie innej formy. Nie ma co liczyć na to, iż będzie ono podatne na sugestie kucharza.
Zalewę należy doprowadzić do wrzenia i do bulgoczącej cieszy wkładamy seitan. Następnie trzeba mniejszych moc palnika, całość nakryć i gotować przez około godzinę.
Po upływie wskazanego czasu seitan wyławiamy z salwy i studzimy. Jak go jeść? Można od razu po tym, jak wystygnie lub pokroić w plasterki, włożyć do ulubionej marynaty i smażyć w formie wegańskich koletów.
Jak widać, przepis na seitan wcale nie jest szczególnie trudny. Wystarczy odrobina chęci, czasu i cierpliwości, aby przygotować to niecodzienne i zupełnie nieoczywiste danie. Nie zamykajmy się w ciasnych ramach tradycji. O wiele bardziej opłacalne jest korzystanie z nowych rozwiązań!