Kuchnia meksykańska łączy w sobie wiele tradycji tubylczych Indian z wpływami konkwistadorów przybyłych między innymi z Anglii i Hiszpanii. Postawę meksykańskiego jadłospisu stanowi kukurydza i różnego rodzaju warzywa i rośliny strączkowe. Nie każdy wie, że w Meksyku wyróżnia się aż 20 rodzajów fasoli (można jej użyć do zrobienia ciasta fasolowego, popularnego z kolei w kuchni wegańskiej) oraz kilkadziesiąt odmian papryki! Sposób, w jaki gotuje się w tej części Ameryki Północnej, zachwyca ludzi z całego świata i… stanowi skuteczny sposób walki z depresją, ponieważ kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pobudza ludzki mózg do produkcji hormonów szczęścia, czyli endorfin. Okazuje się zatem, że podróżowanie po świecie może być istotnym elementem tzw. selfcare, czyli dbania o swoje ciało i umysł na wielu różnych płaszczyznach. Poznaj czy dania z iście meksykańskim rodowodem, które na zawsze zrewolucjonizują twoją kuchnię!
Kuchnia meksykańska — podróże z zapleczem kulinarnym
Powiedzmy to sobie od razu — wyjeżdżanie poza granice Polski to nie tylko zwiedzanie zabytków architektury, nocowanie w hotelach o wysokim standardzie, uprawianie sportów wodnych, turystyki górskiej, zjeżdżanie na nartach i spędzanie romantycznych chwil na wybrzeżu oceanu. To także okazja do poznawania zupełnie nowych doznań smakowych od tych, które są nam znane dotychczas.
Skoro w naszym codziennym jadłospisie mogło zagościć włoskie spaghetti i domowe lody z batata, pieczone pączki, czy też kawowe brownie z dodatkiem sezonowych owoców, to z jakiego powodu w menu miałoby zabraknąć nieco bardziej pikantnych opcji zaczerpniętych wprost z zagadnienia, jakim jest kuchnia meksykańska? My również nie znajdujemy ku temu żadnych powodów, dlatego też postanowiliśmy zaprezentować trzy potrawy, jakie zupełnie zresetują polskie kubki smakowe.
Gordita — wariacja na temat tradycyjnej tortilli meksykańskiej
Kuchnia meksykańska to jedna z najstarszych sztuk kulinarnych świata. Jej korzeni należałoby się doszukiwać już w czasach przedhiszpańskich, a już z pewnością na wiele lat, zanim w Meksyku pojawili się pierwsi hiszpańscy kolonizatorzy. Jednym z ciekawszych i jednocześnie niezwykle prostych dań kuchni rodem z Ameryki Północnej, jest tzw. gordita, czyli po prostu delikatnie przypieczona tortilla z różnego rodzaju dodatkami.
W ich roli najczęściej występują produkty takie jak:
- świeża sałata,
- papryka,
- pomidory,
- czerwona fasolka,
- pikantny sos,
- dressing czosnkowy.
Gordita może być jedzona jako przekąska między posiłkami lub stanowić postawę głównego dania.
Jeśli kuchnia meksykańska, to koniecznie tortilla!
Meksykańska tortilla to po prostu rodzaj płaskiego placka o okrągłym kształcie, które średnica zawiera się między 6 a 35 cm. Jest on produkowany z masy przygotowanej z mąki kukurydzianej, pszennej lub ich mieszanki.
Tortilla stosowana jest jako pieczywo lub baza do wielu dań. Najczęściej placek wypełnia się ostrym sosem mięsnym i posypuje świeżymi warzywami. Może być jednak ona także dodatkiem do jajecznicy usmażonej na pomidorach lub występować w zastępstwie chleba.
Ciekawostką jest, że choć tortilla jest kulinarną flagą Meksyku, to tak naprawdę zaczęto ją wytwarzać już po przybyciu Hiszpanów do tego zakątka świata. Wówczas do przyrządzenia ciasta używano głównie mąki pszennej, znanej raczej ze Starego Kontynentu.
Taco — jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich
Taco to nic innego, jak danie składające się z tortilli kukurydzianej o niewielkiej średnicy, którą smaży się na rozgrzanej patelni, a następnie wypełnia farszem z mięsa wołowego, smażonej cebulki, czosnku oraz kompozycji przypraw. Mogą to być na przykład mieszanki bazylii, oregano, kolendry, pieprzu, soli i oczywiście ostrej papryki. W jej roli spełni się zarówno chili, jak i habanero, czy jeż jalapeno. Wszystko w tym przypadku zależy od indywidualnych preferencji danego konsumenta.
Jak wynika z informacji przedstawionych powyżej, kuchnia meksykańska jest prosta, jeśli chodzi o proces gotowania i oferuje niezwykłe bogactwo pod względem smakowym!