Co jedzą weganie? Kilka ciekawych propozycji kulinarnych

0
839
co jedzą weganie
fot. Pexels.com

Weganizm to jedna z najbardziej popularnych diet naszych czasów. Polega ona na całkowitym zaprzestaniu spożywania mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, mleko oraz miód. W dobie tak ogromnego zróżnicowania kulturalnego na świecie, mamy do czynienia z przeplataniem się ze sobą także rozmaitych tradycji kulinarnych. Nierzadko tworzą się z tego naprawdę interesujące połączenia smaków, które w swoisty sposób dały początek tzw. kuchni fusion. Wiele osób z pewnością zastanawia się nad tym, co jedzą weganie? Czy ich codzienny jadłospis jest ubogi, czy też wręcz przeciwnie — obfituje w wiele nowych, ciekawych i smacznych rozwiązań. Wszelkie wątpliwości dotyczące weganizmu rozwiewamy w dzisiejszym wpisie!

Co jedzą weganie? Zdrowe słodkości!

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie słodyczy ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. W chwili spożywania cukru ludzki mózg wytwarza endorfiny, które to stanowią skuteczny pancerz w walce z jesienną i zimową depresją. W tradycyjnych ciastach i wypiekach znajdujemy wiele tłuszczy, jakie mogą mieć druzgoczący wpływ na sylwetkę. Na szczęście istnieją zdrowe zamienniki (powstające m.in. dzięki zastosowaniu oleju kokosowego), jakimi można się raczyć bez najmniejszych wyrzutów sumienia!

Co jedzą weganie? Odpowiedź to: zdrowe i często niskokaloryczne słodycze. Przykładów nie trzeba wcale szukać daleko — najbardziej flagowymi ciastami zgodnymi z zasadami diety wegańskiej są:

Jak jasno wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, odpowiedź na pytanie o to: „Co jedzą weganie?” może być udzielona przy pomocy zdania wielokrotnie złożonego. Rośliny mają nam do zaoferowania naprawdę wiele. Niestety często nie doceniamy ich potencjału.

co jedzą weganie
fot. Pexels.com

Włoskie i greckie klimaty na talerzu

Co jedzą weganie? Oczywiście same pyszności. Przez wzgląd na to, że obecny rynek jest bardzo mocno związany z przemysłem mięsnym, osoby rezygnujące ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego są w pewnym sensie zmuszone do tego, aby wynosić się na wyżyny swoich kulinarnych. To właśnie w taki sposób powstaje wiele naprawdę bardzo interesujących i mocno odkrywczych przepisów, gdzie królują nieoczywiste połączenia smaków, form i konsystencji.

Weganie mają potężny wpływ na to, jak kształtuje się dzisiejsze pojmowanie smaku samego w sobie. Nie powinno się ich lekceważyć, choćby ze względu na fakt, iż są oni po prostu ponadprzeciętnie pomysłowi! Co jedzą weganie? Otóż wbrew pozorom często jedzą oni lepiej i więcej niż osoby pozostające na tradycyjnej diecie. Dieta roślinna sięga często do założeń kuchni śródziemnomorskiej, np. włoskiej i greckiej. Podróże kształcą w wielu aspektach życia. Briam to jedno z ciekawszych dań serwowanych w Grecji właśnie. Są to specyficznie przygotowane pieczone warzywa, których smak i aromat uwodzi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

co jedzą weganie
fot. Pexels.com

Co z tą Italią?

Co jedzą weganie? Oczywiście, że pizzę i włoskie makarony! Osoby pozostające wierne diecie roślinnej tworzą naprawdę przełomowe receptury, jeśli chodzi o sosy pomidorowe. Do tradycyjnych przepisów włączają oni przyprawy takie jak kardamon lub cynamon, pomidory z puszki mieszają ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi, a karmelizowaną cebulę podają jako dodatek do całości. Czego jak czego, ale pomysłowości weganom odebrać nie można.

Jak wynika z zaprezentowanych powyżej informacji, weganie mają niezwykle urozmaicony codzienny jadłospis. Nawet jeśli ktoś nie chce na stałe rezygnować w swojej diecie z mięsa, to warto od czasu do czasu urządzić sobie dzień lub kilka, gdy na talerzu będą królowały głównie warzywa w najróżniejszych formach!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here