Domowe lody czekoladowe — jak zrobić zdrowy deser?

0
641
domowe lody
fot. Pexels.com

Któż z nas nie lubi słodyczy? Dobry deser potrafi doskonale poprawić humor i w fantastyczny sposób zaspokoić potrzeby naszych kubków smakowych. To, co słodkie świetnie współgra z kawą i innymi napojami zawierającymi kofeinę. Bez ciast, ciasteczek i cukierków codzienność byłaby niesamowicie nudna. Dokładnie to samo można powiedzieć o lodach — czy ktoś w ogóle umie wyobrazić sobie letnie upały bez możliwości wstąpienia do lodziarni? 

Taka rzeczywistość byłaby bardzo smutna. Coraz więcej osób jednak stara się samodzielnie przygotowywać absolutnie wszystkie elementy jadłospisu. Powód takiej sytuacji jest dość prosty — zwyczajnie łatwiej dzięki temu zapanować nad poszczególnymi elementami diety, np. tej, której celem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Pozostaje zatem próba odpowiedzenia sobie na pytanie o to, jak zrobić smaczne, zdrowe domowe loty czekoladowe? Najlepiej postawić dodatkowo na przepis niezawierający w składzie glutenu i laktozy. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Wystarczy postawić na… batata!

Dobre domowe lody czekoladowe

Okazuje się, że domowe lody czekoladowe, które są smaczne i mają idealną konsystencję, są dość trudne do samodzielnego wyprodukowania. Potrzeba ku temu sporej wiedzy na temat sztuki kulinarnej oraz umiejętności związanych z gotowaniem. Przyda się też wyczucie związane z dodawaniem przypraw i chęć eksperymentowania na bieżąco z przygotowywanym deserem. Domowe lody czekoladowe są dobre wtedy, gdy ich gęstość przywołuje na myśl budyń. W tradycyjnych przepisach efekt ten uzyskuje się dzięki dodaniu do masy jajek lub mąki kukurydzianej. 

Jak poradzić sobie z tą kwestią w wersji wegańskiej, bez mleka, glutenu i produktów pochodzenia zwierzęcego? Otóż jest na to kilka sposobów. Nie każdy z nas docenia moc, którą skrywają w sobie warzywa. Jest to zdecydowany błąd! Co więcej, jarzyny w wielu przypadkach okazują się kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o upraszczanie różnego rodzaju receptur. Na przykład zastosowanie oleju kokosowego często eliminuje opcje ścinającego się pod wpływem wysokiej temperatury białka, co niekiedy zdarza się podczas używania masła. 

domowe lody
fot. Pexels.com

Wegańskie lody czekoladowe — produkty

Aby przygotować domowe lody czekoladowe zgodne z założeniami wegańskiej diety, będziemy potrzebować:

  • 250 g upieczonego batata bez skórki,
  • 1 puszkę mleczka kokosowego 80%,
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej jakości,
  • 2 łyżeczki miąższu waniliowego lub cukru waniliowego,
  • szczyptę soli.

Jak widać, lista składników koniecznych do przyrządzenia domowych lodów nie jest szczególnie długa i skomplikowana.

domowe lody
fot. Pexels.com

Jak przygotować lody w warunkach domowych?

Ugotowanego batata należy przełożyć do garnuszka i dodać do niego pokruszoną czekoladę, mleczko kokosowe, miąższ waniliowy i sól. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, nieustannie mieszając, aż czekolada zupełnie się rozpuści. 

Następnie tak przygotowaną masę przelać do pudełka docelowego i odstawić do wystudzenia na około godzinę. Potem włożyć całość do zamrażarki na trzy godziny, wyjmując lody co trzydzieści minut i intensywnie rozbijając je przy pomocy trzepaczki. Zabieg ten ma pozwolić uzyskać optymalną objętość i efekt puszystości gotowego produktu. 

Po upływie trzech godzin można już przystąpić do jedzenia. Jeśli jednak lody mają być spożyte w późniejszym terminie, trzeba pamiętać o tym, aby wyciągnąć je z zamrażalnika jakieś pół godziny przed podaniem. Wegańskie domowe lody czekoladowe mają to do siebie, że po dłuższym przetrzymywaniu w zimnie dość mocno twardnieją. Wszystko przez wzgląd na zastosowane składniki. Dlatego przed zjedzeniem konieczne jest danie im odrobiny czasu na to, aby mogły się lekko rozmrozić. 

Jak się okazuje, przygotowanie zimnego deseru w domowych warunkach jest całkowicie możliwe. Wymaga to oczywiście czasu i chęci, jednak efekty są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Poza tym samodzielne przygotowywanie posiłków to bardzo satysfakcjonująca sprawa. Warto zaangażować się w poznawanie kolejnych tajników sztuki kulinarnej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here