Kawowe brownie z owocami — szybki i smaczny deser

0
621
kawowe brownie
fot. Pexels.com

Kawowe brownie to doskonały pomysł na deser. Można przygotować je ze zdrowych produktów i w ten sposób umożliwić sobie zjedzenie czegoś słodkiego, nie ponosząc z tego tytułu konsekwencji związanych z tyciem. Najsmaczniejsze brownie o takie, które jest lekko wilgotne i bardzo elastyczne. Ciastko tego typu jest świetnym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy, którą pijemy po południu, żeby pobudzić organizm do działania w trakcie drugiej połowy dnia. Aby kawowe browni było jeszcze lepsze, warto dodać do masy odrobinę sezonowych owoców — np. truskawek, jagód, malin lub gruszek. Dzięki temu sprawimy, że ciasto będzie zawierało także cenne witaminy i minerały. 

Kawowe browni — słodki sposób walki z zimową chandrą

Depresja to przypadłość, która może dotknąć absolutnie każdego z nas. Oczywiście, zamiast ją leczyć, lepiej jej zapobiegać. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Aby uniknąć nieprzyjemnych skutków tej groźnej choroby, można postawić na to, aby więcej się ruszać w ciągu dnia, częściej odpoczywać lub oddawać się przyjemnościom związanym z naszą osobistą pasją. 

Istnieje też inna opcja, polegająca na tym, aby nieco bardziej dogadzać sobie w kwestii diety. Kawowe browni może się w tym przypadku okazać kluczem do sukcesu! Wszak nie od dziś wiadomo, że cukier wpływa na zwiększenie ilości produkowanych przez mózg endorfin, a kofeina wzmacnia odporność na chroniczny smutek. 

Od razu należy zaznaczyć, iż kawowe browni jest nie tylko smaczne, ale także niezwykle proste, jeśli chodzi o proces jego przygotowania. Z upieczeniem tego pysznego ciasta nie powinny mieć problemu nawet te osoby, które niezbyt często zajmują się gotowaniem i przygotowywaniem ciast. W dzisiejszym artykule prezentujemy Państwu łatwy przepis na tytułowy deser!

kawowe brownie
fot. Pexels.com

Czego potrzebujemy, aby upiec kawowe brownie?

Żeby upiec pyszne i zdrowe kawowe browni, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 200 g masła lub oleju kokosowego — w tym drugim przypadku uzyskamy ciekawy aromat ciasta i nieco lżejszą konsystencję;
  • 200 g gorzkiej czekolady — najlepiej takiej, która zawiera minimum 80% zawartości kakao;
  • 3 jajek — pamiętajmy, aby wybierać te z chowu ekologicznego, z wolnego wybiegu;
  • 135 g mąki pszennej lub uniwersalnej mieszanki bezglutenowej;
  • 100 czekolady mlecznej;
  • 10-15 posiekanych śliwek — suszonych bądź świeżych, albo innych ulubionych owoców;
  • 40 ml intensywnego naparu z kawy, najlepiej postawić na arabicę,
  • 100 g cukru, ksylitolu lub innej słodkiej substancji.

Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, lista składników potrzebnych do przygotowania kawowego browni wcale nie jest szczególnie długa. Co ciekawe, większość tych produktów z całą pewnością każdy z nas posiada w domu, więc bardzo prawdopodobne, iż nawet nie będzie trzeba wychodzić po nic do sklepu. 

kawowe brownie
fot. Pexels.com

Jak wykonać kawowe brownie?

Najpierw należy rozgrzać swój piekarnik do temperatury około 160 stopni oraz przygotować foremkę (tzw. keksówkę) smarując jej wewnętrzne ścianki masłem i wykładając ją specjalnym papierek do pieczenia. 

Następnie rozpuszczamy masło lub olej kokosowy w rondelku i wrzucamy do niego drobne kawałki gorzkiej czekolady. Całość mieszamy do momentu, aż czekolada się zupełnie rozpuści. Do przygotowanej mieszanki wlewamy zaparzoną wcześniej kawę. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

W osobnej miseczce ubijamy jajka z cukrem, a następnie dodajemy do nich przestudzoną masę z masła, czekolady i espresso. Kolejnym krokiem jest wsypanie do masy mąki i mieszanie całości tak długo, aż uzyska się jednolitą konsystencję. 

Ciasto przelewamy do formy, i wkładamy w nie kawałki pokruszonej mlecznej czekolady, na koniec wszystko posypujemy wiórkami czekoladowymi. Kawowe brownie pieczemy przez około 40 minut, do momentu lekkiego wyrośnięcia. Po wyciągnięciu z piekarnika należy odstawić je do wystygnięcia, a później pokroić na małe porcje i zjadać w akompaniamencie ulubionej kawy lub herbaty. Zdrowy skład ciasta powoduje, że nie trzeba bać się o to, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów lub wystąpią inne niepożądane efekty. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here